Master seminar: René ten Bos over de (on)zin van bedrijfsethiek

Op donderdag 21 september zal de eerste bijeenkomst plaatsvinden van het (EBO) master seminar. Die dag zal onze nieuwe Denker des Vaderlands, de Nederlandse filosoof René ten Bos, een gastcollege geven over de (on)zin van de bedrijfsethiek. Deze avond is toegankelijk voor iedereen.

Ten Bos is bekend vanwege zijn kritische uitlatingen over de morele pretenties van de bedrijfsethiek. Zo maakt hij duidelijk; “Ik geloof niet zo in de morele kwaliteit van organisaties en al helemaal niet in het vermogen van de bedrijfsethiek hier wat aan te doen”. In plaats van te zwaaien met de “morele hakbijl” zouden filosofen zich vooreerst bezig moeten houden met paradoxen. Filosofie is para (tegen) doxa (mening). Volgens ten Bos moeten filosofen in de eerste plaats proberen te laten zien hoe de meningen die we er dikwijls op nahouden vaak geen recht doen aan de achterliggende complexiteit van de werkelijkheid. Het wapen van de filosoof is dus in de eerste plaats niet een morele maar een sceptische hakbijl. Tijdens het EBO seminar zullen we over dit alles meer horen en in gesprek gaan met René ten Bos over deze door hem voorgestelde wapenwisseling. Alle aanwezigen zijn uitgenodigd om na afloop van het seminar nog wat te na borrelen, een drankje te drinken, in de Esplanade.

René ten Bos is verbonden als hoogleraar aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Hij schreef verschillende boeken waaronder ‘Fashion and Utopia in Management Thinking’, ‘Rationele engelen’ en ‘Het geniale dier’. Zijn laatste boek ‘Dwalen in het antropoceen’ is dit jaar uitgekomen bij uitgeverij Boom. Voor meer informatie kunt u kijken op http://www.ru.nl/personen/bos-r-ten/ en www.renetenbos.nl.