Studentenlezing: Tom van de Wijgert over Thomas Mann

Dinsdag 26 september zal masterstudent Tom van de Wijgert in het Duvelhok een lezing geven over zijn favoriete schrijver: Thomas Mann, met als titel: Overwegingen van een niet-politieke Man(n).

Thomas Mann (1875-1955) is met recht de grootste schrijver van de 20e eeuw. De Toverberg, Buddenbrooks, De dood in Venetië, zijn slechts enkele voorbeelden van zijn literaire erfenis. De tijd waarin hij leefde – specifiek WO I en WO II, maakte het echter noodzakelijk voor Thomas Mann om zich ook in politieke zin uit te drukken. In zijn essays reflecteert Thomas Mann op de grens tussen kunst en politiek.

Over een verloop van 40 jaar lijkt Thomas Manns politieke positie meermalen veranderd. Was hij in WO I nog een aristocraat, vier jaar later verdedigde hij met verve de Republiek en weer later de Democratie. Thomas Mann lijkt van een niet-politieke kunstenaar te ontwikkelen in een politiek uitgesproken intellectueel: van kunst naar politiek. Dit is echter maar een kant van het verhaal.

Met behulp van verschillende teksten zal Tom laten zien dat Thomas Mann zowel standvastig en consequent in zijn theoretische bespiegelingen en politieke opvatting, als een zogeheten draaikont is geweest. Een verandering van positie, die eigenlijk niets anders is dan een bevestiging van diezelfde positie.

Tom van de Wijgert heeft filosofie gestudeerd aan Tilburg University en volgt momenteel de researchmaster Social and Political Philosophy aan de Radboud Universiteit. Tom schrijft zijn masterthesis over de ontwikkeling van het begrip democratie in de essayistische werken van Thomas Mann.

Toegang €3,00 voor studenten, €5,00 voor niet-studenten;
Toegang gratis voor leden en donateurs van Sapi.