De Pont: Kunst en consumentisme: Een Selfie met Anish

Op 8 maart a.s. zal Bas Verberk (filosoof, politicus en docent muziek) ons in De Pont een lezing geven over hedendaagse kunst waarna we gelijk het museum induiken om deze kunst met een frisse blik te ervaren!

Hieronder alvast een klein voorproefje van de lezing:
Hedendaagse kunst, zoals in De Pont, is lang niet altijd even toegankelijk. Hedendaagse kunst heeft zich bevrijd van alle eisen en voorwaarden, of zoals kunstenaar Joseph Beuys het zei: “Jeder Mensch ist ein Künstler.” Kunstfilosoof Arthur Danto spreekt zelfs over “het einde van de kunst”. De toeschouwer klampt zich badend in de ongedefinieerde zee die hedendaagse kunst is vast aan de houding die ze vertrouwd is: die van consument. Ze checkt in op Facebook en plaatst op haar insta-story een selfie met een kunstwerk. Met behulp van socioloog Zygmunt Bauman zal de positie van hedendaagse kunst in een samenleving van consumenten worden onderzocht. Hopelijk vinden we voor we aan onze wandeling door De Pont beginnen een antwoord op de vraag:

Wat onderscheidt een kunstwerk nog van een willekeurig product wanneer de toeschouwer geen andere verhouding tot het kunstobject meer kan kennen dan die van een consument?

Locatie: De Pont, Wilhelminapark 1, 5041 EA Tilburg
Inloop vanaf 18:00
Start lezing 18:15
Leden gratis
Niet leden 3 euro
Entree De Pont: gratis